Hva kan lån uten sikkerhet brukes til

Lån uten sikkerhet, slik som forbrukslån og kredittkort, kan brukes til så mangt. De har fleksible bruksområder, og ulike løsninger har ulike ideelle bruksområder. Her får du en oversikt over hvilke ulike lån uten sikkerhet du kan søke om, og hvordan de ulike lånene kan benyttes.

Hva er lån uten sikkerhet?

Lån uten sikkerhet er et lånealternativ hvor du som låntaker ikke stiller sikkerhet for lånet. Lånetilbyder regner inntekten din som sikkerhet, og tar ikke pant i verken bolig eller andre eiendeler. Det mest brukte lånetilbudet innenfor usikrede lån er forbrukslån og kredittkort. Andre eksempler på lån uten sikkerhet er såkalte smålån og mikrolån. Felles for disse lånetypene er en fleksibel låneramme, kort nedbetalingstid og høye renter.

Forbrukslån

Et forbrukslån er et fleksibelt lån i kategorien lån uten sikkerhet. Du kan søke om mellom 5 000 og 600 000 kroner, og de lånte pengene kan brukes etter eget ønske. Den maksimale nedbetalingstiden er fem år, men hvis lånet brukes til refinansiering kan du nedbetale lånet i løpet av 15 år.

Bruksområder

Siden lånerammen er såpass høy er forbrukslånet ideelt hvis du skal pusse opp boligen eller refinansiere annen gjeld uten sikkerhet. Forbrukslånet kan også brukes til å betale for en reise, gjøre innkjøp av nye møbler og hvitevarer, eller til å betale for drømmebryllupet.

Kredittkort

Et kredittkort fungerer i praksis som et vanlig bankkort, med unntak av at du låner penger når du betaler med kortet. Kredittkortet gir deg tilgang til en låneramme, og du må kun betale tilbake den kreditten du har benyttet deg av. Rammen ligger mellom 1 000 og 150 000 kroner, og nedbetalingstiden er fem år. Kredittkort har høye renter, men også en rentefri periode på 20 til 60 dager, avhengig av når i måneden du gjorde kjøpet. Enkelt forklart, lånet er rentefritt fra kjøpsdato til forfall på faktura.

Bruksområder

Kredittkort kommer med flere ulike forsikringer knyttet til reise og betaling, som gjør det til en favoritt å bruke på reise og ferier. Med betalingsfri periode kan kortet brukes for å betale uforutsette utgifter eller hastesaker som du vet du kan betale ut neste måned. Innkjøp av møbler, hvitevarer og annet inventar er også noe kredittkortet kan brukes til.

Smålån og mikrolån

Lån uten sikkerhet med mindre lånebeløp kalles gjerne smålån eller mikrolån. Disse lånene har en låneramme på mindre enn 150 000 kroner, og må gjerne nedbetales i løpet av seks til tolv måneder. Rentene på denne type lån er også mye høyere enn for eksempel forbrukslån og kredittkort.

Bruksområde

Smålån kan brukes slik du selv måtte ønske, og er hyppig brukt for å dekke uforutsette kostnader og høye regninger som ikke kan utsettes. Du kan bruke smålån og mikrolån til å gjøre innkjøp, mindre oppussingsprosjekter eller reise på ferie.

Krav til låntaker av lån uten sikkerhet

Selv om det ikke stilles krav til sikkerhet stiller lånetilbyder andre krav til deg som låntaker. Dette er krav som skal sikre både deg og lånetilbyder økonomisk trygghet.

  • Alder: Laveste alder for å få innvilget lån uten sikkerhet er 18 år. Enkelte tilbydere har en aldersgrense på 20, 23 eller 25 år.
  • Bosted: For å kunne ta opp lån i Norge må du ha fast bostedsadresse i landet. Er du ikke norsk statsborger må du ha bodd og arbeidet i landet de siste tre årene.
  • Inntekt: Det er krav om en stabil årlig inntekt på minst 120 000 kroner. Enkelte tilbydere har krav på 200 000 til 250 000 kroner årlig.
  • Betalingshistorikk: For å få innvilget et billig forbrukslån må du være fri for betalingsanmerkninger. Du kan heller ikke ha noen aktive inkassosaker.
  • Gjeldsgrad: Din samlede gjeld inkludert nytt lån kan ikke være mer enn fem ganger din årlige inntekt.
  • Betalingsevne: Du må kunne betjene lånet om rentene skulle øke med 5 %. Du skal også ha midler igjen til faste utgifter og livsopphold etter at gjelden er betalt.
October 9, 2022