Sliter du med å betale en advokatregning? Her er løsningen

Det finnes utallige grunner til at man har behov for juridisk bistand i Norge. Du har kanskje hørt om folk som ender opp med diverse erstatningssaker mot seg? Hva med de som ikke klarer å bli enige om et arveoppgjør eller de økonomiske etterdønningene fra en skilsmisse? I tillegg ruller det og går flere titalls straffesaker mot ulike privatpersoner i Norge hver eneste uke. Med andre ord: det er en stor sjanse for at nordmenn i løpet av livet kommer til å trenge advokathjelp minst én gang.

Mange kvier seg riktignok for å ringe en advokat før de har funnet ut hva de eventuelt blir nødt til å betale. Jurister har nemlig et (fortjent) rykte på seg for å virkelig være i den øvre ende av skalaen hva gjelder høye timepriser.

Hvor mye betaler man for en advokat og når begynner man å betale?

Kostnadsrammen for advokathjelp varierer i veldig stor grad både på hvor mange arbeidstimer du trenger å bruke juristen samt hvilken jurist du benytter deg av. Advokatfirmaet NidarosDA opplyser på sine nettsider at vanlig sats for en advokattime er «fra 1500 til 2375 kroner + mva». Jurister er en av de yrkesgruppene i Norge som har høyest timelønn, noe som gjør at det kan bli veldig dyrt å få juridisk bistand over en lengre periode.

Mange nordmenn lurer på om det koster penger å ringe en advokat. Temaet blir diskutert i en lengre forumtråd på Diskusjon.no og svarene varierer ut fra hvilke personer som skriver. Konklusjonen er faktisk ganske variabel: det kan hende du blir nødt til å betale for en telefonsamtale, men det kan også hende at det er gratis. Det finnes nemlig ikke noe fasitsvar på hva det koster å ringe en advokat. De aller fleste advokater har riktignok ansatt en sekretær til å ta seg av telefonlinjene og meddele til potensielle kunder om enkle råd i forhold til det å ansette en advokat. På den måten kan du få svar på enkle spørsmål veldig enkelt og kostnadsfritt.

Kan man få gratis advokat i Norge?

«Fri rettshjelp» er et begrep som i bunn og grunn betyr at den norske stat betaler for advokathjelpen din. En slik løsning vil enten bety at Staten tar hele regningen eller at du selv blir nødt til å stille med en liten egenandel. Riktignok er det ikke alle som er skikket til å få «sponset» en slik løsning. Det mest vanlige kriterie for å få innvilget fri rettshjelp er at man ikke er økonomisk skikket til å kunne betale advokatregningen. Det finnes derfor klare dokumentasjonskrav som skal innrapporteres til staten før man får stønad. Blant annet skal du fremvise dine tre seneste lønnsslipper for å vise at inntekten din ikke er god nok til å kunne gjøre opp for deg.

Sivilrett har publisert en meget god og oversiktlig artikkel som omfatter hvem som kvalifiserer til fri rettshjelp og ikke.

Hvordan kan man låne penger til å betale advokatregningen?

Advokattjenester er naturligvis (og dessverre) ikke en fysisk ting som kan settes i pant for å få innvilget et sikret lån. Banker er svært strenge på kravene til å gi ut slike lån, og selv ikke i erstatningssaker der man (potensielt) kan vinne en stor sum penger vil det være mulig å sette advokattjenester i sikkerhet. Slike lån begrenser seg til situasjoner hvor man investerer i større innkjøp som hus, hytte, bil eller båt.

Hvis man ikke har spart opp penger til å kunne betale regningen før forfallsdato vil man altså har to muligheter: betale med et kredittkort eller ta opp et forbrukslån. I Norge er vi veldig heldige som har et stort register av banker å velge mellom når man er i en pengeknipe. Forbrukerbanker som tilbyr kredittkort og forbrukslån vil aldri spørre om hva du bruker pengene på, noe som gjør at prosessen med å få pengene utbetalt er veldig kjapp og enkelt. Du utfyller en søknad på nettet og mottar penger i løpet av et par dager. Hvis du velger å søke om et kredittkort, så tar det som regel et par uker før du har det liggende i postkassen.

Et annet viktig moment er hvor lang tid man får på å gjøre opp for seg. Før man velger et advokatbyrå bør man alltid høre med dem om hvor lang nedbetalingstid man kan få på fakturaen. Dette gjelder speiselt hvis du vet at du kommer til å slite litt med å betale ned beløpet etter at jobben har blitt utført. Jurister er meget gode til å bruke loven til egen vinning, noe som betyr at de helt sikkert vil prøve å få betalt fakturaen så fort som overhodet mulig. Hvis du skal prøve å få til en betalingsplan over en lengre periode enn det som er lovpålagt å gi, så skal du alltid gå i møte med advokatbyrået og gjøre dette klar før de i det hele tatt kan fakturere for en eneste time.

August 27, 2017